Gyom, vagy ehető gyógynövény? - 2. rész – Csalán és a Pásztortáska
Rengeteg növényünk zöldell ilyenkor, melyeket gyomként kiírtunk, kiiktatunk a kertjeinkből, ahelyett, hogy megismerkednénk velük közelebbről, s a konyhai asztalra varázsolnánk őket kedves jóbarátként. Zöldellő kertünk sztárjai közül ma megismerkedhetsz a Csalán és a Pásztortáska jótékony hatásaival, s megtanulhatsz néhány finom receptet is, amivel elvarázsolhatod és egészségre nevelheted családtagjaid is.
CSALÁN (csolyány,
csollán, csanál, csovány):

3. sztárunk a csípős csalán szintén
gyomnövényként ismert, de nézzük csak meg közelebbről! Erdőn, mezőn,
árokparton és a nedvesebb kertekben is fellelhető ez a csodaszer.
Levelein található csípős kis csalánszőrök elsőre el is ijeszthetnek a
szedésétől, de kérlek, ne hátrálj meg! Ha ezt a nehézséget legyőzöd
rengeteg ásványi anyaghoz és vitaminhoz férhetsz hozzá. Érdemes
megjegyezni, hogy a csalán csípése is egészséges. A római katonák hosszú
csalánnal ütögették meg testrészeiket, egyrészről az égető, csípős
érzés melegen tartotta a testüket, másrészről így védekeztek a hideg
okozta ízületi fájdalmak ellen. Leveleit érdemes április-május hónapban
begyűjtened és szárítani, ugyanezt a gyökereivel, tavasszal vagy ősszel
kell megtenned. Nyár folyamán is szedhető a csalán, de mindig csak a
friss hajtásait gyűjtsd be!
Levelei: Legismertebb hatása a vértisztítás. Az egyik legerőteljesebb és leghatékonyabb a tisztító növényünk. Vizelethajtó hatása miatt kedvelt a tavaszi böjtöknél, mely során felkészítheted a tested a téli álom után, a pezsgőbb napokra. Kitisztítja a veséket, a hólyagot és a teljes emésztőcsatornát.
Ha hajlamos vagy vesekőképződésre, akkor is érdemes csalán teát
fogyasztanod, hiszen ez kisöpri a vesékből a homokot, a köveket.
Tisztító hatásának köszönhetően, a vér húgysav szintje csökken, ezért is
hatékony a reumás, a köszvényes, valamint az ízületi panaszok esetén is. Szabályozza a vérnyomást, gyomorhurut ellen is harcba száll. Teájából készült borogatás vagy ülőfürdő enyhítheti az aranyeres panaszokat. Zsíros, korpás haj
esetén mindenképp készíts belőle öblítő vizet, melyet hajmosás után
önts a hajadra, s már ne is moss le róla, még a hajhagymákat is
erősítik! Ha pattanásos a bőröd, keverj a fürdővizedbe egy liter
csalán teát, és áztasd ebben testedet, meglátod, fertőtlenít,
méregtelenít és a gyulladást is enyhíti. Vérzéscsillapító hatásáról is
ismert. Ha megvágja gyermeked az ujját, nincs más teendőd, mint a friss
csalánhajtásokat kicsit pépesíted, majd ráteszed a sebre, s pillanatok
alatt megszűnteti a vérzést. Ebből a pépből készült borogatással remekül
csillapíthatsz zúzódásból vagy ütésből eredő fájdalmat is. Magas
A-vitamin tartalma által erősíti az immunrendszered, valamint ápolja a
bőröd, serkenti a hormontermelést. Magas még a C- és K-vitamin tartalma,
az antioxidáns és a klorofill tartalma is. Gyökere: Szintén erősen tisztít, az immunrendszered stimulálja, a gyulladásokat csökkenteni képes. Legismertebb felhasználási területe a jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén ismeretes. Tisztító hatásának és béta-szitoszterin-tartalma miatt csökkenti a prosztata térfogatát, könnyíti a vizelést.
Itt sem hagyhatjuk kis a finom recepteket!
Csalánpüré: Piríts le kis olajon csíkokra vágott baconszalonnát, majd tedd félre a ropogós darabkákat. Ezen az olajon a finomra
vágott vöröshagymát is pirítsd le. Fél kilónyi durvára vágott fiatal
csalánhajtást adj hozzá, sóval és szerecsendióval ízesítsd. Forgasd át
az olajon, keverd össze jól a hagymával, tegyél rá egy kis fokhagymát
is, s végül 2 dl vízzel vagy fehérborral öntsd fel, és kis lángon párold
20-25 percig. Besűrítheted zabpehellyel, esetleg pici tejszínnel.
Isteni és zölden ragyogó pürével lepheted meg a családod! Feltétnek csak
szórd rá a pirított baconszalonnát.
Csalános masnitészta:
Főzd meg sós vízben a tésztát, és tegyél rá egy kis vajat és
olívaolajat, hogy ne ragadjon össze. A csalánok friss hajtásait forró
vízben hirtelen forrald át, és tedd hideg vízbe, így picit puhul és a
csípőssége is megszűnik. A leveleket vágd fel csíkokra és tedd félre.
Olajon párolj póréhagymát vagy lilahagymát, add hozzá a csíkokra vágott
csalánleveleket, nagyon pici húslevet vagy fehérbort tegyél hozzá,
ízesítsd fokhagymával, sóval, borssal, és sűrítsd be tejszínnel, vagy
pehellyel. Add hozzá s tésztát, jól keverd össze, és tálaláskor a
zöldcsoda mellé tehet pár szelet piros paradicsomot és reszelj rá kevés
parmezán sajtot. Ezzel a különleges fogással elcsábíthatod szerelmedet
is!
PÁSZTORTÁSKA
(gezemice, isten táskája, palackfű, pásztorerszény):

S elérkeztünk 4.
sztárunkhoz, aki a kis táska alakú leveleiről kapta kedves nevét.
Felleled az utak szélén, a végtelen mezőkön, a kertekben a fű között, a
játszótereken, csak légy figyelmes és megtalálod őt is könnyedén. Fehér
virágai apró ernyőt formálnak, így hívva fel figyelmedet magára és
értékeire. Őt is érdemes április-május környékén begyűjteni, és
szárítani vagy frissen fogyasztani. Figyelj itt is arra, hogy ne poros
utak mentén juss hozzá!Fogyaszthatod
gyógyteaként, napi 3 x 1 csészével. Nincs más dolgod, mint 1 kanál
szárított pásztortáskát 10 percig áztass forralt vízben. Naponta 2
csészével fogyaszthatunk. Lassan kortyolva szabályozhatod vérnyomásod,
vizelethajtásban segítségedre lehet. Vérzéscsillapító hatásáról a legismertebb ez a kis növény. Akár orrvérzésről legyen szó, vagy erős menstruációról, de még a bélvérzéseknél is jó segítőd lehet. A magas és az alacsony vérnyomás beállításához is használhatod. Magas kálium tartalma miatt erősen vizelethajtó és tisztító hatású. A klimax kellemetlen tüneteit is csökkenti már pár hét fogyasztás után. Aranyér okozta vérzések esetén az ülőfürdő használat javallt. Kismamák és várandós anyukák ne fogyasszák!

Egységet és örömöt kívánok szeretettel: Sándor Szilvi
Pásztortáska-főzelék sóskával:
Pásztortáska leveleit és sóskát 1:1 arányban kevés zsíron, fedő alatt
párolj puhára, szórd meg liszttel, és öntsd fel egy kis húslével. 1
pohár tejfölt és néhány szétnyomott, főtt burgonyát adj hozzá. Színes
borssal, pici kaporral, kevéske barna cukorral ízesítheted. Tükörtojás
szuper feltét lehet mellé!
Saláta: a friss és fiatal növények virágát és leveleit bármilyen salátához hozzá teheted, picit borsos íze a rukkoláéhoz hasonlít.
Érdekesség: Kínában élelmezési céllal termesztik, hiszen a pásztortáska leveleit forró olajban kisütött ínyencségként fogyasztják.
Még
számtalan gyomnövényként ismert növényünk van, ami a megmentésedre vár,
s arra, hogy segítsen gyógyhatásával az életeden. Járj nyitott szemmel,
ismerkedj a kertedben lakó növényekkel! Tudj meg róluk többet, s élj
ezzel a tudással, hogy mindig legyen friss és zöldellő finomság az
asztalodon! Egészségedre!
Egységet és örömöt kívánok szeretettel: Sándor Szilvi